On My Way
Theorie-examen leren onderweg met de On My Way app

Hoe werkt het CBR theorie-examen?

Rik
di 13 mei ’25
Leestijd: 9 min.
Deel artikel
Vanaf 7 april 2025 is de manier waarop het CBR het theorie-examen voor het autorijbewijs (categorie B) afneemt veranderd. De leerstof blijft gelijk, maar de structuur en toetsvorm krijgen een grondige update. Doel? Een duidelijker en realistischer examen dat beter aansluit bij de praktijk van het verkeer. In dit artikel ontdek je precies wat er verandert en hoe jij je optimaal kunt voorbereiden.

Wat verandert er aan het auto theorie-examen?

De grootste verandering is de manier van toetsen. Er komt geen nieuwe lesstof bij, maar de opbouw van het examen verandert fundamenteel. De losse onderdelen van vroeger verdwijnen; in plaats daarvan komt één doorlopend examen waarin kennis, inzicht en verkeerssituaties samenkomen. Dat maakt het examen overzichtelijker en meer gericht op praktijkinzicht.

Aantal vragen: van 65 naar 50

Tot 6 april 2025 bestaat het examen uit 65 vragen, verdeeld over drie onderdelen: gevaarherkenning (25), kennis (12) en inzicht (28). In de vernieuwde opzet zijn dat er nog maar 50 in totaal, zonder onderverdeling.
De nieuwe structuur dwingt kandidaten om hun kennis en inzicht in samenhang toe te passen, wat veel realistischer is. Door de reductie in vragen en het weglaten van aparte onderdelen wordt het examen bovendien compacter en minder gefragmenteerd. Hierdoor ligt de focus op het totaalbeeld: hoe goed ben jij in staat om verkeersregels in praktijk toe te passen?

Geen aparte onderdelen meer, maar één doorlopend examen

Voorheen werd je apart beoordeeld op gevaarherkenning, kennis en inzicht. Elk onderdeel moest je afzonderlijk halen. Vanaf april 2025 worden deze samengevoegd. Je krijgt één totaalscore: geslaagd of niet geslaagd.
Deze benadering voorkomt dat je zakt doordat je nét onder de norm scoort op één onderdeel, terwijl je totale kennis prima is. Verkeersinzicht is immers geen op zichzelf staande vaardigheid—je moet kennis en inzicht combineren om goed te kunnen anticiperen op verkeerssituaties.

Gevaarherkenning wordt geïntegreerd

De klassieke statische foto’s in het onderdeel gevaarherkenning verdwijnen. In plaats daarvan wordt dit aspect geïntegreerd in de vragen. Kandidaten krijgen nu realistische verkeerssituaties voorgelegd waarin ze moeten inschatten wat er gaat gebeuren en wat de juiste reactie is.
Deze verandering maakt het examen niet alleen moderner, maar ook praktischer. Je leert situaties herkennen zoals je die in het echte verkeer tegenkomt. Dat maakt het een stuk relevanter en nuttiger in de voorbereiding op de praktijk.

Nieuwe slaaggrens: 44 van de 50 vragen goed

Omdat de structuur en het aantal vragen veranderen, is ook de slaaggrens aangepast. Vanaf april 2025 slaag je als je binnen 30 minuten minimaal 44 van de 50 vragen goed hebt. Voor examens met extra tijd geldt een maximum van 45 minuten.
Het examen is dus niet per se makkelijker of moeilijker geworden. Het niveau is gelijk gebleven, maar het wordt anders beoordeeld. Deze normering is tot stand gekomen in samenwerking met o.a. het RCEC, VVN en de politie.

Wat blijft hetzelfde in het theorie-examen?

Ondanks de veranderingen in structuur blijven veel dingen onveranderd. Kandidaten hoeven zich geen zorgen te maken over nieuwe stof of extra moeilijkheidsgraad. Hieronder zie je wat gewoon blijft zoals het is:
  • Leerstof blijft gelijk: verkeersregels, borden, voorrang, veilig gedrag, etc.
  • Tijdslimiet blijft 30 minuten: net als voorheen.
  • Niveau blijft gelijk: normering is aangepast aan het nieuwe format.
Je kunt dus blijven leren met het huidige materiaal. Wel is het slim om extra te oefenen met video’s en animaties die lijken op de nieuwe vraagvormen.

Hier volgt deel 2 van het artikel, waarin we de volgende 5 secties behandelen (headings 6 t/m 10).

Waarom kiest het CBR voor deze veranderingen?

Het CBR wil met deze vernieuwingen het theorie-examen beter laten aansluiten op de praktijk. In het verkeer zijn kennis, inzicht en handelen met elkaar verweven. Met één doorlopende examen kunnen kandidaten beter aantonen dat ze verkeerssituaties écht begrijpen. Bovendien sluit het vernieuwde format beter aan bij de praktijkexamens en het dagelijkse rijgedrag. Deze aanpak zorgt ook voor minder stress: kandidaten hoeven niet meer te piekeren over de drie losse onderdelen. Je score wordt nu bepaald op basis van het geheel inplaats van per onderdeel.

Wat betekent dit voor jouw voorbereiding?

De leerstof verandert niet, maar de manier waarop je ermee moet omgaan wél. In plaats van simpelweg feiten stampen voor drie losse onderdelen, draait het nu om toepassing en inzicht. Je moet situaties kunnen inschatten, verbanden leggen en regels toepassen in context.

Dat vraagt om een andere manier van oefenen. Simpelweg een boek lezen is niet genoeg. Je hebt oefenvragen nodig die de nieuwe stijl nabootsen, het liefst in een visueel format. Denk aan video's, animaties of interactieve oefeningen die je meenemen in échte verkeerssituaties.

Goede voorbereiding betekent dat je jezelf traint in hoe je moet denken in het verkeer. Dat doe je niet alleen door regels te leren, maar door situaties te analyseren. Waarom mag je hier wel of niet inhalen? Wat moet je doen als een kind op de stoep speelt? Dat soort praktische vragen vormen de kern van het nieuwe examen.

Oefenen met nieuwe animaties en video’s

Een van de beste manieren om je voor te bereiden op het vernieuwde theorie-examen is door te oefenen met moderne visuele leermiddelen. Video's en animaties bieden context, en dat is precies wat je in het nieuwe format nodig hebt. Je ziet een situatie, moet deze beoordelen en de juiste actie kiezen.

De app en videocursus van On My Way speelt hier volledig op in. Het lesmateriaal bestaat uit duidelijke uitleg, visuele voorbeelden en praktijkgerichte vragen. Daarmee leer je niet alleen de regels, maar ook hoe je ze toepast. Daarnaast zijn ze visueel gelijk aan het CBR, wel net zo fijn en makkelijk. Dat scheelt weer schakelen.

Hoe kun je het best omgaan met de nieuwe opzet?

Je aanpak aanpassen is belangrijk. Richt je niet alleen op wat het juiste antwoord is, maar ook op waarom dat zo is. Analyseer je fouten: had je iets over het hoofd gezien? Heb je de situatie verkeerd geïnterpreteerd? 

Het is ook slim om te oefenen onder tijdsdruk, want je hebt nog steeds maar 30 minuten. Gebruik de oefenexamens van On My Way die het nieuwe examen nabootsen qua stijl, vraagvorm en tijdslimiet. Daarmee raak je vertrouwd met de structuur en krijg je zelfvertrouwen.

Probeer daarnaast variatie in je leermethoden te brengen. Lees, kijk video’s, maak deeltoetsen, bespreek verkeerssituaties met anderen of je instructeur. Hoe meer invalshoeken hoe beter je het zal begrijpen.

Wat maakt On My Way anders dan andere cursussen?

On My Way onderscheidt zich door visueel en praktisch gerichte bewezen leermethode. In plaats van droge theorieboeken, leer je hier met video’s, animaties en situaties uit het echte leven. Allemaal simpel en duidelijk opgedeeld in hap bare blokken.  

Elke hoofdstuk en vragen uit de toetsen zijn voorzien van context en toelichting. Waarom is dit het juiste antwoord of toch niet? Wat gebeurt er als je iets anders doet? Dat soort vragen krijg je bij elke oefenvraag uitgelegd. Zo ontwikkel je inzicht en de vaardigheid die centraal staat in het vernieuwde examen.

De opzet van onze app is flexibel: je kunt op je eigen manier en tempo leren, op je telefoon of laptop, waar en wanneer je maar wilt. Dat maakt het ideaal voor als je veel onderweg bent, rustig wilt leren mensen of als je meer visueel bent ingesteld en dus moeite hebt met leren van veel teksten. Bovendien wordt de app continu geüpdatet op basis van de nieuwste exameneisen.

Veelgemaakte fouten bij de voorbereiding

Een veelvoorkomende fout is denken dat het vernieuwde examen makkelijker is omdat er minder vragen zijn. Maar schijn bedriegt: het is juist strenger geworden en de vragen zijn ietsje complexer. Het is dus geen goed idee om jouw voorbereiding te verslappen.

Een andere fout is alleen leren uit boeken zonder te oefenen met beelden die overeenkomen met het échte theorie-examen. In het nieuwe examen draait het juist om toepassing en herkenning van situaties, dus moet je dat ook trainen. Alleen feitenkennis is niet genoeg.

Verder onderschatten veel leelringen de invloed van stress en tijdsdruk. Je hebt maar 30 minuten. Dat betekent snel denken én juist reageren. Je kunt dit trainen door realistische oefenexamens, zodat je aan de tijdslimiet went.

Laatste tips voor het vernieuwde theorie-examen

Tot slot een paar handige tips om je slagingskans te vergroten:
  1. Begin op tijd met oefenen: Zeker met de nieuwe vraagvormen heb je tijd nodig om eraan te wennen.
  2. Gebruik visueel lesmateriaal: Video’s, animaties en interactieve vragen helpen je om inzicht te ontwikkelen.
  3. Test jezelf met oefenexamens: Doe dit onder examenomstandigheden: met tijdslimiet en zonder afleiding.
  4. Analyseer je fouten: Leer van wat je fout doet. Kijk niet alleen naar het goede antwoord, maar ook naar het waarom. 
  5. Volg een cursus die aansluit op het nieuwe examen – Zoals die van On My Way, die speciaal ontwikkelt is voor deze nieuwe opzet.
Met de juiste voorbereiding hoef je nergens bang voor te zijn en haal jij het nieuwe CBR theorie-examen.

Conclusie

De vernieuwing van het CBR-theorie-examen is een grote stap vooruit in het toetsen van verkeersinzicht. In plaats van drie afzonderlijke onderdelen komt er één geïntegreerd examen met 50 vragen. Dat maakt de toets overzichtelijker, realistischer en eerlijker. Gevaarherkenning wordt onderdeel van bredere verkeerssituaties, en de nadruk ligt meer dan ooit op toepassing en inzicht.

Hoewel het even wennen is aan de nieuwe opzet, blijven de leerstof en tijdslimiet hetzelfde. Leerlingen doen er goed aan hun voorbereiding aan te passen met visueel en interactief lesmateriaal, zoals video's en animaties. Dit helpt niet alleen om te slagen, maar ook om als bestuurder beter voorbereid de weg op te gaan.

De lesmethode en videocursus van On My Way speelt in op deze veranderingen met duidelijke uitleg, realistische oefenvragen en échte voorbeelden. Door gebruik te maken van de app, vergroot jij je slagingskans. Kortom: bereid je goed voor en je bent helemaal klaar voor het vernieuwde theorie-examen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

1. Is het nieuwe theorie-examen moeilijker dan het oude?

Niet per se. Het niveau blijft gelijk, maar de manier van toetsen verandert. De vragen zijn realistischer en vragen meer inzicht. De toets voelt dus anders, maar is niet zwaarder.

2. Moet ik andere leerstof gebruiken voor het nieuwe examen?

Nee, de leerstof blijft exact hetzelfde. Alleen de manier waarop je wordt getoetst verandert. Wel is het slim om te oefenen met nieuwe vraagvormen.

3. Hoeveel vragen moet ik goed hebben voor een voldoende?

Je moet minimaal 44 van de 50 vragen goed beantwoorden binnen 30 minuten. Voor examens met extra tijd geldt 45 minuten.

4. Kan ik nog examen doen met de oude opzet?

Ja, tot 6 april 2025. Daarna geldt voor iedereen automatisch het vernieuwde examen.

5. Wat is de beste manier om me voor te bereiden?

Gebruik een theorie met videocursus die aansluit op het nieuwe examen, zoals die van On My Way. Oefen met animaties, video’s en realistische verkeerssituaties.

Tags

Theorie-examen
CBR
Rijbewijs
Autotheorie
Praktijkexamen
Verkeersveiligheid
OnMyWay
Eigen tempo
Slimme focuspunten
Thuis en onderweg
Eigen tempo
Slimme focuspunten
Thuis en onderweg
CBR-examens
70+ theorievideo's
Digitaal theorieboek
CBR-examens
70+ theorievideo's
Digitaal theorieboek

Klaar om je
theorie te leren?

Kies je pakket en begin vandaag nog!

Kies je pakket

Volg ons voor
meer handige content

On My Way!
Het all-in-one platform om je rijbewijs te halen.
Ga gelijk aan de slag voor je theorie met onze uitlegvideo’s!
Download de On My Way! app
© 2025 PlanGo B.V.
Het Loog 4, 6541 AW, Nijmegen (NL)