Een proefles is niet zomaar een vrijblijvend ritje. Het is hét moment waarop je bepaalt of een rijschool bij jou past. Veel leerlingen kiezen blind een rijschool en komen er later achter dat de klik ontbreekt of dat het tegenvalt. Toch kan deze kleine (tijds)investering je uiteindelijk honderden euro’s besparen en veel frustratie voorkomen.
Waarom een proefles onmisbaar is
Een proefles is een goede manier om kennis te maken met je rijschool en rij-instructeur. Je kunt zo ervaren hoe de rijles is en of je een klik hebt met je instructeur. Een proefles is vaak goedkoper dan een normale rijles en soms zelfs gratis.
Niet alle rijscholen bieden een proefles aan, soms kun je ook vrijblijvend een eerste rijles of kennismakingsles boeken. Het is sowieso verstandig om eerst een beeld te hebben van de rijschool voordat je een lespakket aanschaft. Heb je goede verhalen van vrienden of familie gehoord dan begin je misschien wel al direct met rijlessen.
7 Essentiële aandachtspunten tijdens een proefles
Een proefles is dé kans om zonder verplichtingen kennis te maken met een rijschool. Maar waar let je eigenlijk op tijdens zo’n eerste rijmoment? Hier zijn 7 cruciale punten om scherp op te zijn.
1. Eerste indruk van de instructeur
De klik met je instructeur is misschien wel het belangrijkste van alles. Voel je je direct op je gemak? Is de instructeur geduldig en duidelijk? Een goede instructeur laat je rustig wennen, zorgt ervoor dat jij je op je gemakt voelt en straalt kalmte en zelfvertrouwen uit.
Let dus vooral op de volgende signalen:
- Is hij of zij geduldig?
- Legt hij duidelijk en rustig uit?
- Krijg je ruimte om vragen te stellen?
2. Manier van uitleggen
Iedereen leert anders. Let dus op hoe dingen worden uitgelegd. Wordt er gebruik gemaakt van voorbeelden? Maakt de instructeur gebruik van visuele ondersteuning (bijv. tablet of leskaart)? Goede communicatie voorkomt frustratie tijdens het leren. En niet geheel onbelangrijk... Een instructeur moet flexibel kunnen schakelen tussen uitleg, voordoen en laten proberen.
Let dus op:
- Worden handelingen stap voor stap uitgelegd?
- Wordt er gecontroleerd of je alles begrijpt?
- Gebruikt de instructeur visuele hulpmiddelen (leskaart, tablet)?
3. De staat van de lesauto
De auto waarin je leert rijden moet schoon, technisch in orde en representatief zijn. Een trash auto kan onrust geven tijdens het rijden en zegt veel over de professionaliteit of instructeur van de rijschool en hoe serieus ze hun vak nemen.
Kijk goed naar:
- Technische staat: zijn de pedalen soepel, werkt alles goed?
- Netheid: is de auto verzorgd en representatief?
- Lesauto’s moeten voorzien zijn van dubbele bediening.
4. Inhoud en opbouw van de proefles
Word je actief aan het werk gezet, of rijdt de instructeur vooral zelf? Tijdens een goede proefles krijg je kleine opdrachten, rij je stukjes zelfstandig en krijg je meteen feedback.
Een goede proefles is namelijk meer dan rondjes rijden. Je zou moeten ervaren:
- Een korte uitleg over basisbediening
- Simpele opdrachten (bijv. optrekken, sturen, remmen)
- Feedback op je rijgedrag
Krijg je nauwelijks uitleg of mag je weinig zelf proberen? Dan is dat geen goed teken.
5. Duidelijkheid over lesstructuur
Vraag na:
- Hoe wordt je voortgang bijgehouden?
- Gebruiken ze de On My Way app?
- Is er een persoonlijk lesplan?
- Wordt er naar een tussentijdse toets toegewerkt?
Een gestructureerd plan verhoogt je slaagkans enorm.
Is er een duidelijk lesplan? Wordt er iets verteld over de opbouw van de rijopleiding, de gebruikte methode en hoe je voortgang wordt bijgehouden? Transparantie en structuur zijn een goed teken.
6. Flexibiliteit en service
Vraag na of je zelf kunt kiezen op welke dagen je lest, hoe ver van tevoren je lessen moet plannen of annuleren en of er avond- of weekendlessen zijn. Flexibiliteit maakt het makkelijker om consistent te blijven lessen, wat je voortgang versnelt.
Check dus:
- Kun je makkelijk lessen inplannen?
- Zijn avond- en weekendlessen mogelijk?
- Hoe zit het met annuleren bij ziekte?
7. Jouw gevoel bij de proefles
Als je gespannen blijft, of als er geen respectvolle communicatie is, dan is dit misschien niet de juiste match voor jou. Uiteindelijk is jouw eigen gevoel het allerbelangrijkste.
Vraag jezelf na afloop af:
- Voelde ik me op mijn gemak?
- Had ik vertrouwen in de instructeur?
- Zou ik zin hebben in de volgende les?
Twijfel je? Luister dan naar je intuïtie en plan gerust een proefles bij een andere rijschool.
Samenvatting: hoe beoordeel je een proefles
Een proefles is de beste keuze die je maar kan doen als je twijfelt bij het kiezen van een rijschool. Let op de instructeur, de auto, de aanpak en vooral op je gevoel. Neem de tijd om verschillende rijscholen te vergelijken en maak een bewuste keuze. Een goed begin is het halve werk!
Veelgestelde vragen over proeflessen
Kost een proefles altijd geld?
Nee, sommige rijscholen bieden gratis proeflessen aan, anderen rekenen een gereduceerde prijs voor deze rijles. Dit kan variëren tussen €25 en €75.
Waar moet ik op letten bij een proefles?
Je gaat kennismaken met je instructeur die je gaat leren autorijden. Een goede sfeer in de lesauto is dan wel belangrijk, maar je moet ook het gevoel hebben dat je instructeur je op een fijne manier feedback kan geven. Neem de proefles serieus en probeer goed kennis te maken met je instructeur.
Wat als de proefles tegenvalt?
Bespreek eerlijk wat je van de proefles vond. Valt het tegen? Dan zou je een rijles met een andere instructeur bij de rijschool kunnen plannen. Heb je geen goed gevoel bij de rijschool? Geef dit dan aan en ga op zoek naar een andere rijschool. Het is belangrijk dat je vol vertrouwen aan je rijessen gaat beginnen. Een goede rijschool geeft je vertrouwen, geen stress.
Tags
proefles rijschool
rijschool kiezen
rijles tips
autorijles beginnen